Tiberiu Ioan Bărăian: „Vreau să refacem infrastructura în Gherla, de la A la Z”

Suntem în ultima săptămână de campanie, timp în care ați mers prin oraș, v-ați întâlnit cu cetățenii, ați aflat ce anume îi nemulțumește. Dacă dumneavoastră veți fi câștigătorul cursei electorale în municipiul Gherla și veți fi viitorul primar, care va fi prima problemă pe care o veți rezolva?

Nu cred că este vreun cetățean mulțumit cu privire la starea și funcționalitatea infrastructurii orașului! Chiar și cea reabilitată deja a fost făcută de mântuială sau neprofesionist.

Vom începe cu acțiuni menite să aducă transparență acțiunilor de cheltuire a banului public, astfel încât să evităm de exemplu atribuirile de lucrări finanțate din bani publici unor firme de proiectare, construcții, cadastru, instalații, rețele, amenajări pe criterii sau afinități politice. Ne dorim licitații corecte, transparente, bazate pe caiete de sarcini elaborate profesionist! O soluție ar fi definirea în prealabil al unor standarde de cost pentru lucrările cu temă standard sau apropiate de teme standard. Mi-aș dori să reconstruim Gherla cu gherleni și pentru gherleni. Dacă sunt performante firmele din Gherla, să le dăm acestora posibilitatea să reconstruiască Gherla.

În paralel vom fi conectați permanent la apelurile de deschidere a axelor de finanțare cu fonduri europene nerambursabile a proiectelor privitoare la infrastructură. În funcție de aceasta vom stabili care dintre proiectele noastre sunt pretabile a fi finanțate în acest mod, vom scrie aceste proiecte și le vom depune. Pentru o astfel de abordare, desigur, este necesar ca în organigrama Primăriei să existe un departament puternic, destinat atragerii de fonduri europene, iar posturile din acest departament să fie ocupate de profesioniști în domeniu. Poate aceasta va fi primul pas în reorganizarea structurii de resurse umane din Primărie. Nu trebuie pierdută nici o ocazie de atragere de fonduri europene nerambursabile, mai ales că aceste axe de finanțare a proiectelor de infrastructură poate sunt ultimele din istoria Europei.

Pentru a da orașului nostru o altă înfățișare, mai bună, mai modernă și a-i da o funcționalitate deplină, trebuie neapărat finalizat Planul Urbanistic General, eventual refacerea părților care se referă la zone în care încă nu s-a construit, dar la momentul elaborării Planului nu s-a ținut cont de principiul dezvoltării durabile.

La ce vă referiți mai precis atunci când vorbiți despre infrastructură?

Când zic Infrastructură, mă gândesc din toate punctele de vedere:

  1. Drumuri, străzi și trotuare – reproiectare/reabilitare, de acum în conceptul nou de soluții, a lotului 6 de străzi – fiindcă am înțeles că acest lot va urma, ținând cont și de caracterul istoric al unora dintre acestea: asfalt-piatră cubică- pavaj, reabilitare dar cu definirea în prealabil al unor standarde de cost și calitate. Amenajarea unei piețe pietonale, cu pavaj, menită pentru adunările publice sau organizarea de activități culturale în aer liber. Reabilitarea centrului orașului în stil modern, demn de un oraș european. Refacerea/reabilitarea sistemului de plăcuțe de identificare a denumirii străzilor și afișarea denumirii străzii la colț de stradă în scopul orientării mai facile la căutarea unei adrese. Obligarea prin HCL a tuturor proprietarilor de imobile să aibă afișat pe numărul pe imobil.

  2. Descongestionarea traficului din oraș prin construirea unei centuri ocolitoare în Nord-Vest-ul orașului (DN1C – Mintiul Gherlii pe DJ172F – Fizeșul Gherlii pe DJ109C).

  3. Utilități – redimensionarea tuturor rețelelor de utilități acolo unde este necesar, reabilitarea, extinderea pentru cartierele noi construite și satele aparținătoare municipiului Gherla.

  4. Construirea de capele mortuare în satele Băița, Hășdate și Silivaș.

  5. Serviciu performant de colectare/prelucrare/valorificare a gunoiului menajer – colectare selectivă și reciclare. Identificarea de soluții pentru prelucrarea deșeurilor menajere pe plan local, în locația construită în astfel de scopuri, locație în care s-a investit enorm de către administrațiile anterioare dar nu a fost utilizată niciodată fiind un proiect nefinalizat și abandonat. Stoparea procedurii de a transporta gunoiul menajer colectat din Gherla la Oradea, cu costuri imense pentru comunitate.

  6. Serviciul de salubritate stradală trebuie modernizat, este aproape inexistent. Suplimentarea cu coșuri de gunoi stradale. Dotarea RADP-ului cu utilaje moderne de salubrizare stradală.

  7. Infrastructură de învățământ (un sediu nou pentru Liceul Ana Ipătescu, modernizarea celorlalte școli, construirea a cel puțin unei creșe).

  8. Construirea/modernizarea a spațiilor de joacă pentru copii.

  9. Infrastructura de sănătate – modernizarea spitalului municipal și a policlinicii la standarde europene și adaptarea acestora la nevoile populației.

  10. Infrastructura informatică pentru administrația locală – reproiectarea sistemului informatic al administrației locale, introducerea serviciilor publice online, totul spre debirocratizare, introducerea sistemului one-stop-shop.

  11. Infrastructura pentru petrecerea timpului liber, refacerea capacității de muncă și balneară – modernizarea/reabilitarea Parcului Elisabeta, reamenajarea tuturor părculețelor din oraș și a spațiilor verzi. Amenajarea digului de la Someș, transformându-l într-o zonă de promenadă. Amenajarea zonei de pădure denumită Epreskert pentru activități tip picnic și plimbare. Modernizarea/reabilitarea și punerea în valoare a obiectivului Sărătură; Construirea unei mini-baze sportive multifuncționale care să includă și o sală polivalentă.

Toate acestea vor face din Gherla un oraș modern, orientat către oameni, cu grijă față de locuitorii săi, care vor fi mândri să locuiască aici. Și când lucrurile vor merge spre bine, sunt sigur că și investitorii, care până acum au evitat a-și dezvolta afaceri aici din cauza mediocrității cu care s-a gestionat acest oraș, se vor hotărî să investească aici. Vor fi toate premisele pentru asta! Potențialul uman și de forță de muncă a orașului este foarte mare, dar din păcate deocamdată mulți dintre cetățenii orașului au locuri de muncă în Cluj-Napoca și fac zilnic naveta din lipsa de locuri de muncă de aici. Și mai suntem noi, cei de la PRO România care vom încuraja și vom sprijini investitorii să investească aici. Gherla are oameni minunați, muncitori și dedicați! Trebuie doar avut grijă de aceștia și a le oferi ceea ce merită, șansa spre PROsperitate!

Așadar, dragi gherleni, în 27 septembrie, votați pentru schimbarea spre bine, votați pentru PROsperitate în orașul nostru, votați PRO România pentru o administrație locală performantă – atât pentru funcțiile de primar – Tiberiu Ioan Bărăian, respectiv președinte al Consiliului Județean – Remus Lăpușan, cât și pentru consiliul local și cel județean!

Fiți PRO muncă, PRO inovație, PRO Gherla!

Produs de SC ELEMENTE ADVERTISING & CONSULTING SRL, la comanda Partidului PRO România – Cluj, Cod mandatar financiar: 21200010

Distribuie articolul

Lasă un comentariu