Teodor Roșa: „Putem ține tinerii în comuna Gârbău!”

Ați fost consilier local de la PSD. Acum vreți să fiți primar, din partea PRO România. Ce de această schimbare?

Aici sunt două aspecte de discutat. Am părăsit PSD pentru că nu m-am mai regăsit în ceea ce a devenit acest partid în ultimii ani, nici pe plan județean și nici pe plan național. Dar sunt un om de stânga, așa că m-am îndreptat în mod firesc spre PRO România, un partid de centru-stânga, care vine cu o viziune modernă, social-liberală, asupra dezvoltării societății în centrul căreia sunt cetățenii; atât statul, cât și mediul privat trebuie să aibă în vedere în primul rând bunăstarea oamenilor, și apoi toate celelalte cum ar fi profitul economic. Funcția de consilier local în cadrul Primăriei m-a ajutat să înțeleg mecanismele administrative, astfel încât acum pot să vin în fața oamenilor și să le spun concret și ce și cum putem face pentru comuna noastră; cineva dinafară, care nu cunoaște aceste chestiuni, poate să vină cu povești frumoase, dar fără susținere în practică; degeaba promiți că aduci luna de pe cer când toată lumea știe că nu se poate!

Ce credeți că le lipsește locuitorilor din comuna Gârbău?

Sunt încă foarte multe de făcut. Unele proiecte au fost începute, dar nu sunt finalizate, cum ar fi rețeaua de apă potabilă și de canalizare la nivelul tuturor satelor aparținătoare sau construirea de capele mortuare. Iar alte proiecte au rămas doar pe hârtie, în Strategia de Dezvoltare 2014-2020. Apropos, trebuie să avem o nouă strategie de dezvoltare, pentru că intervalul de timp pentru care a fost proiectată cea veche s-a încheiat. Evident, trebuie pornit de la evaluarea atingerii obiectivelor vechii strategii, și apoi continuat cu identificarea noilor nevoi ale comunității. Dar asta e altă discuție, să ne întoarcem la proiecte. Trebuie să vedem care sunt pașii pentru aducțiunea de gaz metan – nu avem deloc în comună rețea de gaz; trebuie să reabilităm străzile din sate, prin pietruire și asfaltare, de la caz la caz.

Cum stați cu cadastrarea terenurilor? Aceasta este o problemă pentru majoritatea comunelor din județ.

Da, din păcate nici comuna Gârbău nu face excepție. Nu s-au terminat nici măsurătorile și nici documentațiile pentru emiterea titlurilor de proprietate și întăbulări. Este încă mult de lucru în această privință și asta va fi una dintre prioritățile mele ca primar. Înscrierea tuturor imobilelor (indiferent că vorbim despre terenuri sau case) în cartea funciară ar crește clar valoarea acestora la vânzare. Să nu uităm că pe la Nădășelu trece autostrada, ceea ce poate să deschidă oportunități economice – pot fi mai interesați de această zonă investitorii care au afaceri de producție, dar și cei din turism, cu unități de cazare.

Tinerii reprezintă o resursă strategică importantă a unei comunități, cu condiția să reușești să îi ții acasă, să nu plece. Cum credeți că ați putea atrage tinerii să rămână în comuna Gârbău?

Avem mulți tineri care fac naveta cu trenul în oraș, la studii sau la muncă. Ideea e să îi atragem să își facă o familie aici, la noi. După terminarea întăbulărilor, vom ști exact ce rezervă de teren are primăria și vom putea identifica suprafețe pe care să le dăm celor sub 35 de ani să își construiască locuințe. Apoi, trebuie să dezvoltăm activitățile de viață socială pentru copii și tineret. Avem sală și teren de sport, dar din păcate acestea sunt folosite doar de către cei din echipa de fotbal. Foarte bine că avem echipă, dar facilitățile sunt ale întregii comune, haide să îi lăsăm și pe ceilalți pe teren, haide să le organizăm concursuri – de atletism, de tenis de masă, de tras cu arcul sau mai știu eu ce. La fel și cu căminul cultural: s-au cheltuit foarte mulți bani pentru renovare, și acum stă închis. Păi acolo se pot derula tot felul de evenimente, atât pentru copii, tineri, cât și pentru persoanele mai învârstă. Împreună cu școlile, se pot organiza concursuri pentru copii, se pot face diverse proiecții, tinerii pot avea întâlniri tematice cu personalități din diverse domenii care să le deschidă perspectivele, iar cei trecuți de prima tinerețe se pot aduna în fiecare lună la șah, la table, să mai schimbe idei și să-și întărească legăturile unul cu altul. Așa cred că poți ține oamenii aici: cu o viață socială dinamică, activă.

Comuna Gârbău are multe vestigii înregistrate ca obiective turistice. Credeți că se poate face ceva pentru ridicarea turismului în această zonă?

Păi localitățile din comună sunt atestate documentar încă din secolele XIII-XIV, vă dați seama că la tot pasul sunt urme ale istoriei acestor meleaguri. Sigur, influența maghiară se întâlnește la tot pasul, de altfel și acum comuna Gârbău este alcătuită cam jumătate din etnici maghiari și jumătate din etnici români, plus câțiva romi. Însă avem și dovezi ale continuității daco-romane, în vatra satului Gârbău s-au găsit inscripții. Pe unul dintre dealuri sunt ruinele unei construcții ce ținea de castrul roman de la Gilău; avem bisericile din lemn de o inestimabilă valoare etnografică – cea din Turea de exemplu a fost dusă la București în Muzeul Satului, avem Conacul Banfi, Conacul Laszay și Conacul Laszay-Filip. Din păcate, unele dintre acestea se află în paragină, dar Primăria poate iniția discuții cu proprietarii să vadă ce au de gând, eventual pot fi chiar trecute în patrimoniul Primăriei și transformate în centre cultural-turistice.

Produs de SC ELEMENTE ADVERTISING & CONSULTING SRL, la comanda Partidului PRO România – Cluj, Cod mandatar financiar: 21200010

Distribuie articolul

Articole asemănătoare

Lasă un comentariu