Sergiu Oltean: Gherla trebuie regândită și revigorată, trebuie scoasă din adormire și mișcată pentru a deveni un oraș european

Un tânăr candidat de pe lista Alianței Dreapta Unită pentru Consiliul Local Gherla ne împărtășește opiniile sale despre starea actuală a orașului și perspectivele comunității.

Știri din Gherla: Cine este Sergiu Oltean? Cum v-ați caracteriza și ce studii & experiență aveți?

Sergiu Oltean: Sunt gherlean format sub mâna profesorilor din Liceul Teoretic Ana Ipătescu, unde am prins drag de sfera umanistă, în special de istorie și literatură. Așa că am mers mai departe pe această direcție, fiind absolvent al Facultății de Istorie la Babeș-Bolyai, unde am finalizat un master și un doctorat în istorie medievală a Transilvaniei. Ca și parcurs profesional, am fost funcționar public timp de 6 ani la Primăria Gherla, ocupându-mă de arhiva instituției.

Acolo am luat contact cu sute de gherleni, care au avut nevoie de acte emise de Primărie. Am discutat cu ei atat punctual, despre ce pot face eu pentru a le fi mai ușor în interacțiunea cu statul, ca și despre așteptările lor de la administratia publica, in general.

Totodată, am avut șansa să învăț administrație publică de la profesioniști adevărați, experiența care m-a făcut să înțeleg cum funcționează o instituție de stat. Sau cum ar trebui să funcționeze, în condiții optime.

Din 2021 sunt consilier parlamentar al deputatului USR de Cluj, Radu Molnar, ocazie cu care am cunoscut îndeaproape și administrația centrală. M-am ocupat aici de comunicarea biroului parlamentar și de relațiile cu cetățenii. În acești ani am luat contact cu un grup foarte divers de oameni, de la cetățeni nemulțumiți de legi, la instituții publice care le aplică și bineînțeles, la cei care concep și votează legile.

Știri din Gherla: Ce vă determină să candidați pentru funcția de consilier local?

Sergiu Oltean: Experiența mea profesională mi-a dat o viziune de ansamblu asupra lucrurilor. Cunosc felul în care funcționează instituțiile de stat de la nivel local și până la cel central. Mai mult, am fost în ambele ipostaze care se regăsesc de obicei în instituții: atât ca angajat, cât și ca parte politică.

Știu că sunt oameni foarte buni în ambele sfere, însă lipsește coordonarea lor profesionistă și avem un surplus de interese personale. Iar eu fac parte dintr-o echipă de gherleni care au exact scopul ăsta. Suntem oameni cu cariere și realizări în plan personal, care nu depindem de pozițiile politice. De la ingineri, la contabili, la manageri sau profesori. Care avem sentimentul de recunoștință pentru comunitatea care ne-a format și vrem să oferim înapoi.

Știri din Gherla: Cum evaluați activitatea actualei administrații locale, din ultimii 4 ani?

Sergiu Oltean: Administrația actuală promitea foarte mult. A avut un cumul de factori pozitivi care erau de partea lor. Beneficiau atât de experiență, prin politicieni vechi, cu mandate anterioare, cât și de aportul unora mai tineri, unii dintre ei antreprenori.

Mai mult, prin scorul obținut în 2020, au păstrat în mâna lor toate pârghiile puterii locale. La PNL Gherla s-a aflat atât Primarul, cât și Viceprimarul și Administratorul Public. Asta e o situație rară. Mai mult, la nivel județean a fost tot conducerea PNL, iar la nivel național, PNL a făcut parte din toate guvernele din 2020 încoace.

Și totuși, toate aceste avantaje nu s-au dovedit a fi câștigătoare. Pentru că rezultatele în oraș nu sunt vizibile. Și nu vorbesc de mici proiecte, ci de investiții care să dovedească viziune și putere. Practic, administrația a lucrat pe chestiuni de întreținere și funcționare, ca și cum se întâmplă de la sine, cu sau fără conducere politică.

Știri din Gherla: Ce probleme persistă la Gherla și ce planuri aveți pentru rezolvarea lor?

Sergiu Oltean: Lipsa de viziune. Spun asta de fiecare dată, chiar dacă pare cliseic sau o temă prea generală. Dar un oraș de succes nu este unul care are apă și canal. Ci unul care știe ce vrea și trage în direcția aleasă. Prioritățile unei familii, ale unui grup sau ale unei comunități se stabilesc la început de drum, pentru ca toate eforturile să fie concentrate în direcția corectă. Dacă lucrezi pe toate planurile odată, pentru că ți-e frică să nu pierzi voturi, nu obții niciun rezultat major și pierzi tot electoratul, pentru că, în realitate, n-ai satisfăcut pe nimeni.

Iar viziunea despre care vorbesc nu e ceva la nivelul ideilor. Ea poate fi pusă pe masă prin documente clare. Cum ar fi Planul Urbanistic General. Un PUG realizat bine, prevede dezvoltarea orașului pe cel puțin 10 ani. Ori noi de mai bine de 10 ani nu suntem în stare să realizăm un PUG. E ironică și tragică situația în același timp.

Dar un PUG înseamnă să știi ce vrei și mai ales ce nu vrei. Să știi unde previi să așezi companii mari, unde să plasezi centrele logistice sau industriale, unde să dezvolți imobiliar localitatea și ce zone au altă destinație. Cum ar fi zona centrală, cu profund caracter istoric, care ar fi trebuit păzită cu sfințenie, dar acum trebuie salvată. E vina noastră a tuturor că azi Gherla nu are un centru turistic! În schimb, s-a permis dezvoltarea imobiliară haotică, care a dus la situații absurde. O constantă sunt veșnicele blocuri între case. Construcții care afectează traficul acelor străzi, supra aglomerează rețelele de apă și canal și scad prețul caselor din zonă.

Cea mai penibilă situație o regăsim în zona Hășdății, unde s-a alocat teren tinerilor familii într-un efort de a-i atrage în localitate, însă acel teren nu a fost drenat corespunzător, astfel că zeci de familii se află în situația în care li se scufundă casele. Investiții de zeci de mii de euro se distrug pe zi ce trece. La toate astea se adaugă faptul că în zona nu beneficiază nici de utilități publice complete. Ori o astfel de situație demonstrează tocmai ce spuneam: lipsa de viziune. Când tu știi că vrei să atragi oameni într-o zonă, te asiguri că zona respectivă se pretează locuirii! Și pregătești infrastructura în așa măsură.

Știri din Gherla: Care credeți că ar trebui să fie specificul municipiului? Turismul, industria, agricultura sau altceva?

Sergiu Oltean: Destinul Gherlei este unul turistic. Și vă voi enumera câteva motive:

– avem peste 20 de biserici care aparțin unor culte de o diversitate superbă;

– avem un centru istoric armenesc și greco-catolic plin de clădiri de patrimoniu (și singura catedrală armeano-catolică din România);

– un penitenciar cu istorie (fostă cetate de apărare), care poate fi vizitat;

– (încă) avem o diversitate etnică rar întâlnită, chiar și în Transilvania;

– avem baze de tratament și potențiale baze de tratament (Sărătura) de recuperare;

– avem spații verzi largi atât în oraș cât și în jurul lui;

– avem în apropiere mănăstirea Nicula care e vizitată de mii de oameni anual;

– avem o moștenire istorică nu doar romană ci și celtică (pe care tindem să o uităm), care pot fi exploatate turistic;

– mai mult, din Gherla ajungi ușor la locații atractive precum stufărișul de la Sic, castelul Banffy din Bonțida, castelul Kornis de la Mănăstirea etc.

Dar pentru asta e nevoie să faci un centru atractiv pentru turiști, să încurajezi micii antreprenori să renască magazinele, terasele, spațiile de cazare și pe cele de petrecere a timpului liber, să investești în obiectivele culturale pe care le ai, să refaci (cu bani europeni) fațadele clădirilor de patrimoniu, să promovezi localitatea și pe meșteșugarii ei. Acesta e un alt capitol rar dezbătut: lipsa susținerii pentru meșteșugarii și creatorii locali. Care sunt pe cât de diverși pe atât de buni.

Știri din Gherla: Ce ar trebui făcut pentru ca tinerii gherleni să nu mai plece la Cluj sau în străinătate, după ce termină studiile?

Sergiu Oltean: Să aflăm ce-și doresc, ca să le putem oferi. Pare absurd, dar administrația actuală nu știe ce vor tinerii din oraș. Iar asta se vede prin numărul mic de tineri care rămân aici și pe care îi poți vedea în oraș. Dincolo de lipsa creșei pentru copiii mici, orașul duce lipsă de activități de petrecere a timpului liber. Clubul Copiilor se zbate să ofere alternative, dar este crunt subfinanțat.

Apoi, la nivel de tineri, unde ar trebui să se formeze sentimentul comunitar, nu există nicio inițiativă în afara Zilelor Orașului.

Iar la nivelul opțiunilor de carieră, Gherla are marele avantaj de a se afla lângă Cluj și Jucu. Pentru că o mulțime de muncitori iau salariu de acolo, nu din oraș. Noi nu am creat condițiile pentru un parc industrial. Dacă mergem mai departe, și ne gândim la absolvenții facultăților, situația este chiar mai proastă! De ce ar rămâne în oraș cineva care are studii superioare? Dacă nu reușește să se angajeze la stat, unde posturile sunt bine păzite, nu mai are multe opțiuni.

Când ai Clujul aproape, care este flămând de profesioniști în toate domeniile, să nu ai o strategie de reținere a celor mai bine pregătiți, înseamnă să cedezi lupta de la bun început.

Știri din Gherla: Doriți să le transmiteți un mesaj cetățenilor?

Sergiu Oltean: În primul rând doresc să le transmit un mesaj de speranță. Ne-am zbătut atât de mult în societatea postcomunistă pentru normalitate, încât azi o aplaudăm, acolo unde e. Ne bucurăm când se astupă gropi, funcționează utilitățile sau e curat parcul.

Însă asta nu formează o comunitate, nu îi dă o direcție, nu atrage locuitori sau investitori. Doar menține o stare de fapt, care se deteriorează treptat. Gherla trebuie regândită și revigorată. Trebuie scoasă din adormire și mișcată pentru a deveni un oraș european. Iar asta se poate face în 9 iunie, prin vot.

Distribuie articolul

Lasă un comentariu