Ioan Ungur este candidatul alianței USR PLUS la funcția de primar al comunei Bonțida.
Cum v-ați prezenta unui alegător care nu vă cunoaște?
Mă numesc Ioan Ungur, am 55 de ani, sunt căsătorit și am o fiică de 23 de ani, studentă în anul 6 la medicină, la Cluj. De meserie sunt inginer mecanic, specialist in domeniul utilajelor agricole, dar viața m-a determinat să mă reprofilez și să învăț și agricultură. Astfel am profesat ca agronom (26 ani); am administrat ferme vegetale de 800 -1000 de hectare și ferma zootehnică cu 500 de capete de bovine. Locuind în zonă de 30 de ani, cunosc nevoile comunității, cunosc oamenii din comunitate și ei mă cunosc pe mine.
De ce candidați la funcția de primar în Bonțida?
Până acum nu am fost implicat în politică. Acum am hotărât că ar fi cazul, având în vedere vârsta și experiența pe care o am, că aș putea face ceva și pentru comunitatea locala. Având în vedere că pentru mine am reușit să fac, înseamnă că pot să am rezultate și în proiecte pentru comunitatea în care trăiesc.
Ce v-a determinat să mergeți alături de USR PLUS?
Am ales USR PLUS pentru ca viziunea mea se înscrie în liniile alianței. USR PLUS a demonstrat prin toți oamenii care au fost în funcții publice alese că funcționează diferit față de membrii vechii clase politice În jurul acestei alianțe am reușit să atrag oameni pregătiți și determinați, ca împreună să aducem o schimbare în bine.
Ce părere aveți despre actuala administrație a comunei?
Actuala administrație se străduiește, dar oamenii care într-adevăr știu să facă ceva acolo, sunt puțini. Eu văd administrația publică ca o muncă de echipă, iar dacă toată echipa nu-i bine pregatită nu faci performanță. Acest lucru justifică rezultatele mai slabe comparativ cu comunele din jur: Iclod, Sic, Borșa.
Care sunt principalele priorități pe care le veți avea ca primar?
Urgentarea lucrărilor în curs de execuție – construcția grădiniței din Răscruci trebuia să înceapă în iulie 2017, dar acum este la stadiul de groapă. Termenul de executie ar fi fost august 2021, dar este departe de a fi finalizată. Servicii medicale mai aproape de cetățeni este un obiectiv important. Ar mai fi proiecte pe fonduri europene pentru comunitatea de romi – în comuna Bonțida sunt 1500 de suflete de romi. Dacă ne preocupam de educația lor, avem șansa ca peste ani să-și găsească o meserie, să se dezvolte, nu să rămână tot acolo și să se mulțumească cu puțin.
Ar fi prioritară crearea de drumuri de acces spre proprietățile agricole. Intabularea proprietăților din zonă este o altă problemă nerezolvată. Mai există și lucrări realizate incomplet. Lipsa trotuarelor face dificila deplasarea pietonilor, copiii greu fac față, în drumul spre școală/grădiniță, traficului din ce în ce mai aglomerat. Rețeaua de canalizare executată neconform trebuie îmbunătățită, locuitorii din Bonțida au mult de suferit din pricina mirosului, iar deversările în spații deschise sunt adevărate focare de infecție.
Cum vedeți viitorul Bonțidei?
Bonțidei îi prevăd o dezvoltare la nivel european, dacă este cine s-o administreze eficient. În zona metropolitană Cluj, ramura industrială nu are unde se dezvolta, decât aici, în jurul parcului Tetarom 3. Depinde numai de noi să avem o administrație locală capabilă să profite de aceste oportunități, să gestioneze bine banii care vor veni, în folosul oamenilor. Eu și colegii mei de la USR PLUS putem fi această echipă, care să facă din Bonțida o comună cu adevărat europeană.