Vasile Băgăcean: Pot face din Gherla un oraș în care se poate trăi frumos, în armonie și cu servicii publice eficentizate

Știri din Gherla vă prezintă candidatul PSD la primăria Gherla, dl. Vasile Băgăcean, prin intermediul unui interviu. Vă invităm să-l cunoașteți și să-i aflați planurile pentru modernizarea Gherlei.

Știri din Gherla: Cine este omul din spatele viitorului primar? Cum v-ați caracteriza și ce experiență politică și administrativă aveți?

Vasile Băgăcean: Pot incepe prin a spune ca sunt un om simplu, am 34 de ani, un om obisnuit al orasului nostru. Rezonez cu aceleasi nevoi generale, cu aceleasi probleme si cu aceiasi dorinta ca orice alt locuitor, de a vedea orasul modern, dezvoltat, cu conditii de trai cat mai prielnice pentru fiecare categorie de oameni din Gherla. Sunt membru al PSD Gherla din anul 2010, iar din 2013 sunt secretarul executiv al organizatiei. Incepand cu anul 2016 sunt membru in Consiliul Local al municipiului Gherla, activand in Comisia de Urbanism.

Știri din Gherla: Ce vă determină să candidați pentru funcția de primar al municipiului Gherla? Ce viziune aveți pentru viitorul comunității?

Vasile Băgăcean: A fost o decizie asupra careia am cumpanit o bucata de vreme. Asumarea candidaturii nu a fost un lucru simplu, dar mi-am zis ca nu mai este timp de pierdut, vad si sunt implicat in lucrurile care se intampla in oras si stiu ca se poate si mai mult decat atat. Vreau si cred ca pot face din Gherla un oras in care se poate trai frumos, in armonie cu toti locuitorii, cu servicii publice eficentizate. Am in spatele meu sustinerea celui mai mare partid din Romania, fapt care-mi da mult curaj, stiind ca acolo gasesc multi oameni profesionisti cu experienta administrativa cu rezultate foarte bune. Am o teorie, conform careia, daca ajungi sa cunosti o mie de oameni, poate jumatate din ei sunt mai buni decat tine, iar cealalta jumatate mai putin buni. Eu incerc sa iau partea buna de la cei pe care ii cunosc. Viziunea mea e foarte simpla: vreau sa imi placa ce vad cand intru in oras, vreau un centru scos in valoare, vreau crearea de conditii cat mai bune pentru activitatile sportive, scolare, vreau un oras atractiv, care sa-si inceapa dezvoltarea. Cred in determinarea si energia mea si mai presus de tot, cred in potentialul orasului nostru.

Știri din Gherla: Care sunt cele mai mari probleme ale municipiului Gherla și ce planuri aveți pentru rezolvarea lor?

Vasile Băgăcean: Pe langa lucrurile curente, privind mansardarea Scolii Generale nr. 1 si constructia salii de sport, ori starea strazii Stefan cel Mare, care par asa, mai generale, sunt si alte probleme: exodul tinerilor din oras, lipsa locurilor de parcare suficiente, lipsa unui sistem eficient de management al deseurilor, ori lipsa locurilor de munca bine platite, ca sa zic asa, in linii mari. Cu o viziune pe termen lung, poti duce la imbunatatirea acestora. Cu solutii pentru fiecare. Din pacate, partea birocratica e stufoasa, procedurile grele si termenele lungi, dar daca te axezi pe problemele identificate, poti incepe sa duci lucrurile in directia buna. Nu vreau sa promit baliverne ori lucruri utopice, eu doar promit ca imi iau angajamentul de a misca lucrurile intr-o directie buna. Si eu traiesc in acest oras, chiar iubesc acest oras, si stiu ca se poate!

Știri din Gherla: Considerați că turismul poate fi un atu al Gherlei dat fiind faptul că este o localitate cosmopolită, extrem de ofertantă cultural? Cum poate renaște Gherla prin turism?

Vasile Băgăcean: In mod cert. Dezvoltarea turismului, creaza pe orizontala beneficii directe si indirecte pentru toti locuitorii. Chiar imi imaginez un program ,,Un weekend la Gherla’’ axat pe promovarea obiectivelor turistice din oras, iar aici enumar: Biserica armeano-catolica, Biserica Solomon, Sinagoga, Mormantul lui Rozsa Sandor, Manastirea Franciscana, parcul mare, casele in stil baroc, cu incadrare in traseu turistic pe ruta Gherla-Rascruci-Bontida-Tauseni-Sic-Nicula-Gherla. Cred in lucrul acesta. Aducand turisti, sustii si micile afaceri locale, de la terase, la buticuri ori spatii de cazare. Pentru toate astea, trebuie in primul rand, sa faci atractiv orasul. Si precum bine stim, potential exista.

Știri din Gherla: Ce măsuri considerați că trebuie luate de administrația din Gherla pentru a crea premisele rămânerii tinerilor în localitate și pentru a opri exodul spre centrele universitare sau occident?

Vasile Băgăcean: Din pacate, aceasta este o problema la nivel national, nu doar in Gherla. De ce pleaca tinerii? Simplu: pentru locuri de munca mai bine platite, in primul rand. Aici as vedea ca rezolvare, implicarea primariei in oferirea de facilitati pentru a atrage investitori care sa creeze locuri de munca bine platite. Repet, bine platite. Iar, coroborat cu ce am spus mai devreme, prin crearea de conditii mai bune de trait in oras, de la infrastructura, modernizari, invatamant, sport, sanatate, poti face din Gherla un oras din care tinerii nu ar mai pleca asa usor. Nu de bine ce le era au plecat. Foarte multi prieteni, din generatia mea s-au stabilit fie in mari orase fie in strainatate. Sunt convins ca marea majoritate a lor, in special cei din strainatate, isi doresc sa revina acasa. Si asa o poti face: locuri de munca bine platite si conditii de trai prielnice.

Știri din Gherla: Înainte de a fi un om politic, sunteți în primul rând o persoană atentă la tot ce este frumos și tradițional în Gherla și pe Valea Someșului în general. Dacă ați fi gazda unor invitați, cum ați prezenta localitatea, tradițional și cultural? Ce produse specifice locului le-ați recomanda?

Vasile Băgăcean: As aminti ce frumos a crescut orasul nostru, traind in armonie maghiari, armeni, evrei, romani. Cu totii si-au pus amprenta asupra a ceea ce este Gherla azi. Avem cu ce ne mandri, am zis si anterior. Dar dupa ce le pui in valoare, cum va fi? Un centru frumos, cu o piateta aerisita, cu parcare suberana, zona verde, banci umbrite? Parcul mare, bisericile? In Gherla ai ce prezenta, se poate crea un traseu de obiective care sa-ti ia o zi, doua, sunt lucruri cu care ne putem mandri. Produsele specifice locului sunt influentate de catre cei care si-au pus amprenta in comunitatea noastra: de la supa de hurut armeneasca, la traditionalele preparate din carne, pana si legumele naturale crescute in pamantul din zona. Poti cucerii turistii cu mancarea noastra simpla, dar cu gust!

Știri din Gherla: Cum veți colabora cu consiliul local, consiliul județean și guvernul, dacă acestea vor avea altă culoare politică?

Vasile Băgăcean: Interesul meu este de a-i reprezenta pe toti locuitorii din Gherla. Proiectele care vor avea nevoie de suport sunt in beneficiul cetatenilor, a orasului. Cine isi asuma nesustinerea lor? In calitate de consilier local, am votat favorabil proiectele pe care le-am considerat benefice orasului, nu am votat impotriva de dragul de a face opozitie.

Știri din Gherla: Dacă ar fi să enumerați câteva principii în care credeți cu tărie, care ar fi acelea și de ce?

Vasile Băgăcean: Am cateva principii generale dupa care ma ghidez in viata, dar nu vreau sa duc discutia intr-o directie in care m-as lauda singur. Cei care ma cunosc, stiu cine sunt. Celor care nu ma cunosc, ma adresez si pe aceasta cale si ii rog sa ma caute, sa ne intalnim, sa discutam. Sa nu mearga cu ideea preconceputa ca ei stiu cu cine voteaza, ii rog sa se informeze.

Știri din Gherla: Doriți să le transmiteți un mesaj locuitorilor din Gherla?

Vasile Băgăcean: Da. Dragi gherleni, dragi prieteni: va invit la vot pe 9 iunie, va invit sa-mi fiti alaturi, pentru ca ceea ce va doriti dumneavoastra, imi doresc si eu. Cred in Gherla, cred in potentialul orasului nostru si stiu ca se poate!

Distribuie articolul

Lasă un comentariu