Carol Szasz: Administrația actuală se străduiește să pară performantă doar pentru că vine după alta care nu a realizat aproape nimic

Candidatul USR pentru funcția de primar al municipiului Gherla ne vorbește despre experiența sa, prestația fostelor administrații și perspectivele orașului. 

Știri din Gherla: Cine este omul Carol Szasz? Cum v-ați caracteriza și ce experiență politică și administrativă aveți?

Carol Szasz: Provin dintr-o familie multietnică peste care au trecut războaie, depărtări, comunismul și postcomunismul. Mama a lucrat ca îngrijitor la Casa de copii preșcolari și ulterior la cea de școlari. Tatăl meu s-a născut la Gherla, în 1939. A avut mai mulți frați și surori, unul a mers pe front și nu s-a mai întors. La vârsta de 1 an și-a pierdut tatăl, iar bunica s-a recăsătorit ulterior cu un negustor armean. A lucrat ca lăcătuș mecanic și a murit în 2012 în urma unei infecții nosocomiale luate în spital. Mulți oameni au murit așa, într-o țară care nu i-a respectat.

Eu am copilărit la Gherla. Am avut o copilărie fericită, până la momentul când tatăl meu s-a îmbolnăvit. Din acel moment am dus-o destul de greu financiar, ceea ce s-a suprapus și cu perioada de lipsuri din anii 80.

Cum de mic am fost pasionat de partea tehnică, am decis să urmez secția de Căi ferate, Drumuri și Poduri de la Facultatea de Construcții. Acolo am obținut și doctoratul în anul 2011. Mă bucur că am avut șansa de a proiecta Podurile Neculce și Piața Cibin din Sibiu. La Oradea am fost verificator pentru pasarelele Magheru și Gojdu, astfel încât acestea să fie sigure și durabile.

Știri din Gherla: Ce vă determină să candidați pentru funcția de primar?

Carol Szasz: Ce m-a determinat să intru în politică au fost evenimentele din 10 august 2018. Am participat foarte activ la protestele împotriva PSD și a lui Liviu Dragnea. Tatăl meu a votat din 90 cu PNL (Radu Câmpeanu). La noi în casă se urmărea viața politică încă de la revoluție, mineriade și primele alegeri. Așa că nu pot înțelege cum acest partid cândva nobil, este astăzi comasat cu PSD-ul lui Iliescu, Năstase, Dragnea sau Ciolacu. Față de această scenă politică, USR e ceva nou în care mi-am pus speranța schimbării și care m-a atras prin vectorii săi de imagine.

Știri din Gherla: Cum evaluați activitatea actualei administrații locale, din ultimii 4 ani?

Carol Szasz: Administrația actuală se străduiește să pară performantă. Atâta doar că după o administrație care nu a realizat aproape nimic, orice lucru mărunt se vede… Dar în loc să-și asume nerealizările, găsesc scuze. Au ținut 2 ani blocate lucrările de modernizare a Școlii Gimnaziale nr. 1 (proiect din exercițiul bugetar 2014-2020). Au reușit să reia lucrările în decembrie 2023, dar cu o creștere a valorii de la 19 mil. la 35 mil. lei, diferență pe care nu se știe cum va fi acoperită. Prin și mai multe credite…

Traficul devine o problemă tot mai stringentă, coroborată cu lipsa locurilor de parcare. Au eșuat cu promisiunea de construire a unei școli noi la Liceul Ana Ipătescu, dar și cu proiectul construirii de locuințe sociale (două blocuri), pe care de când le tot inaugurează, au început să le și repare, că deja au probleme.

Sunt puține locuri de muncă bine plătite în municipiu. Multe persoane lucrează la parcul industrial Tetarom din Jucu. Asta se datorează lipsei unui parc industrial local și blocării dezvoltării imobiliare/industriale cauzate de neactualizarea Planului Urbanistic General – contractat din 2010 și nefinalizat până în prezent! Ori prezența lui ar încuraja și susține mediul de afaceri.

Tot PUG-ul ar ajuta și la reabilitarea centrului istoric prin fonduri europene. Mai exact încurajarea reabilitării fațadelor imobilelor private, prin acordarea de facilități de reducere a impozitelor celor care investesc și creșterea progresivă a impozitelor pe imobilele cu fațade degradate.

Știri din Gherla: Ce probleme persistă la Gherla și ce planuri aveți pentru rezolvarea lor?

Carol Szasz: Este nevoie de administrație cu viziune, care să valorifice patrimoniul istoric și cultural al orașului și să susțină mediul de afaceri, prin crearea unor oportunități de dezvoltare. Cu echipa mea în Consiliul Local și cu mine la Primărie vreau:

  1. Să reabilităm arhitectural centrul orașului, cu spații pietonale, terase și cu cablurile băgate în subteran!
  2. susținerea antreprenorilor, în special a celor locali, pentru dezvoltarea de noi locuri de muncă.
  3. Să construim o a doua centură ocolitoare a Gherlei! Una care ar lega șoseaua dinspre Dej cu Fizeu Gherlii și ar scoate traficul greu din oraș. să construim un pod nou peste Someș
  4. Implementarea pe bune a proiectelor de mobilitate urbana care leagă prin autobuze electrice cartierele Băița, Hasdate și Silivaș de Gherla;
  5. Cu sprijinul CJ și al unui guvern de dreapta, să reușim aducerea trenului metropolitan până la Gherla/Dej și să avem parte de drumul expres Cluj-Dej.
  6. Să transformăm digul Someșului în spațiu de promenadă cu iluminat public, bănci și coșuri de gunoi;
  7. Dezvoltarea unui club sportiv local cu scopul de a susține sportul de masă, pentru cetățeanul de rând.
  8. Relocarea ADP-ului în afara zonei centrale a orașului;
  9. Reorganizăm Poliția Locală într-o forma mai eficientă și mai funcțională pentru gherleni;

Dar prioritatea mea numărul 1 vor fi investițiile în educație. Construirea unei noi școli pentru elevii liceului Ana Ipătescu, ducerea la îndeplinire în bune condiții a proiectelor existente (reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale nr.1), sau finalizarea și deschiderea noii creșe și reabilitarea celei existente.

Știri din Gherla: Poate redeveni orașul o stațiune turistică? Există planuri pentru revitalizarea băilor?

Carol Szasz: La asta spun DA cu toată încrederea. Singurul motiv pentru care astăzi Gherla nu e o destinație turistică, e lipsa de viziune a autorităților și lipsa priceperii. În 34 de ani, edilii și consilierii lor nu au înțeles că trebuie să aleagă și să dea o direcție clară orașului. Au exploatat doar valuri de moment, mai ales dacă au avut ce câștiga și ei. 

Unele localități din județ și-au ales calea și au ieșit mult mai câștigate pe termen lung. Spre exemplu Jucu a mers pe direcția ofertei de locuri de munca, așa că a înființat parcuri industriale și logistice. Clujul s-au orientat către servicii high-end și domeniul tehnologiei, iar comunitatea s-a modificat în conformitate cu asta. Florestiul i-a devenit dormitor, profitând de preaplinul de populație din metropola. 

Noi am rămas în urmă pe toate capitolele și nu suntem adaptați pentru nicio strategie. Nu suntem o opțiune viabilă pentru tinerele familii pentru că n-avem nicio creșă, iar școlile zac în neglijență. Nu suntem atractivi pentru angajații cu studii superioare, pentru că nu avem locuri de munca de nivelul lor. Nu suntem atractiv pentru mari companii, pentru că n-am fost în stare să facem o singura platforma industriala. 

Însă mai avem o șansă: putem fi o destinație turistică a tuturor celor de mai sus! Putem și trebuie să capitalizam pe dezvoltarea județului și a Transilvaniei prin atragerea de turiști. Colegul meu Sergiu Oltean care candidează la Consiliul Local are un program în direcția asta și susține dezvoltarea Gherlei pe segmentul Cultura-Turism, profitând tocmai de moștenirea istorica extraordinara și de oportunitățile momentul.

Știri din Gherla: Ce ar trebui făcut pentru ca tinerii gherleni să nu mai plece la Cluj sau în străinătate, după ce termină studiile?

Carol Szasz: Răspunsul e simplu: să le oferi motive de a rămâne. Însă azi nu concurezi doar cu orașele din jur, ci cu Europa. Un lucru pe care îl înțelegem greu e că azi tinerii nu se raportează la piață locală și nici măcar națională. Ci la cea europeană. Ei văd potențialul și oferta din centre universitare externe, de la companii de top din lume sau din partea unor orașe care pun pe primul loc sănătatea, siguranța și dezvoltarea cetățenilor. De ce ar alege să rămână aici, din alt motiv decât legăturile de familie?

Ori aici trebuie să venim cu o oferta. De la mic la mare. Ca și copil trebuie să ai alternative de petrecere a timpului liber în mod constructiv, cel mai bun exemplu fiind sportul. Însă și aici am dat-o de gard, pentru că actuala administrație a distrus unul dintre cele două terenuri de sport. Mergând mai departe, e nevoie de opțiuni și pentru tineret. Ce să facă în afară de a sta în parc pe bănci la plimbare pe dig? Daca n-ai încurajat viață culturala a orașului, casa de cultură fiind crunt subfinanțată, iar ONG-urile și inițiativele extrașcolare sunt ignorate complet, culegi astfel de rezultate. Iar în cele din urmă, când oamenii ajung la viață activă, ramai fără ei, pentru că nu le oferi nici locuri de muncă în localitate. Majoritatea muncesc la Cluj sau în parcurile industriale din județ.

Știri din Gherla: Doriți să le transmiteți un mesaj cetățenilor?

Carol Szasz: Da. Așa cum spuneam și la lansarea candidaturii noastre, pentru tot ce vrem să facem avem nevoie de gherleni că parteneri. O comunitate decide împreună, se construiește împreună și ține legătura constant. Așa că vă invit să-mi fiți alături atât în 9 iunie la alegeri, votând Alianța Dreapta Unită, dar și pe durata întregului mandat!

Distribuie articolul

Lasă un comentariu