Consiliul Județean are un buget de peste 300 milioane euro în acest an

Reunit în ședință ordinară, Consiliul Județean Cluj a aprobat miercuri, 7 februarie 2024, bugetul general propriu al județului pentru anul în curs, valoarea totală a acestuia fiind de 1.524.741.470 lei.

Bugetul local al județului este de 845.422.660 lei, din care 359.137.620 lei este destinat dezvoltării. În ceea ce privește suma totală alocată dezvoltării, peste 36% este destinată cofinanțării proiectelor europene, inclusiv a celor din PNRR. Concret, aceste fonduri vor fi folosite pentru continuarea celor 27 de proiecte din fonduri externe nerambursabile aflate în implementare, din care 14 depuse doar în cursul anului 2023.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: ”E un buget echilibrat, mai mare cu 5,4% față de cel din 2023. La fel ca în anii precedenți, am urmărit să canalizăm cât mai eficient fondurile de care dispunem, pentru a continua, finaliza și chiar demara investiții noi, extrem de importante pentru clujeni. Și în 2024 ne vom axa pe fondurile europene pentru a moderniza infrastructura rutieră a județului. De asemenea, vom continua extinderea rețelelor de apă și canalizare, inclusiv către zona de munte, și vom contribui la creșterea calității actului medical și a siguranței pacienților, inclusiv prin achiziționarea de noi echipamente medicale de ultimă generație. Nu în ultimul rând, vom demara lucrările la noul spital de copii, un proiect de mare anvergură la care țin foarte mult”.

În ceea ce privește programul de investiții publice, Consiliul Județean Cluj va continua în 2024 proiectele în domeniul sănătății, fiind alocată în acest sens suma de 77.135.690 de lei. Din aceasta, cca. 13 milioane de lei vor fi folosite pentru demararea efectivă a construcției viitorului Spital Pediatric Monobloc. De asemenea, o sumă importantă, respectiv 39.658.000 lei, este destinată extinderii, modernizării și dotării Ambulatoriului Spitalului de Recuperare – proiect PNRR.

Tot prin bugetul din acest an, Consiliul Județean a alocat la capitolul Transporturi o sumă considerabilă, peste 164 de milioane lei, pentru reabilitarea și modernizarea rețelei de transport județene. Din acești bani, 48 de milioane de lei sunt destinați lucrărilor de întreținere și modernizare, restul pentru finalizarea proiectelor de modernizare, din fonduri europene, a patru trasee județene de importanță regională și a „Drumului Bistriței”.

Totodată, pentru a trece într-o nouă etapă în ceea ce privește gestionarea deșeurilor în județul Cluj, prin valorificarea energetică a acestora, Consiliul Județean a alocat 55.518.110 lei pentru achiziționarea și montarea instalației de dezintegrare moleculară la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor.

Distribuie articolul

Lasă un comentariu