Ziua Porţilor deschise la Castelul Banffy

Castelul Banffy, din localitatea Bonțida, își va deschide porțile, cu prilejul Zilei Internaţionale a Monumentelor şi Siturilor. Evenimentul va avea loc în data de 30 aprilie, începând cu ora 11.00, scrie Ziua de Cluj.

Potrivit organizatorilor, în cadrul acestui eveniment va avea loc vernisajul expoziţiei 21, instalație plasată pe cele 21 de ferestre ale clădirii principale cu vedere spre curtea interioară a castelului. Astfel, vor fi expuse 21 de lucrări care vor răspunde sau se vor raporta în mod direct sau metaforic la câte un secol al erei noastre.

Suita de lucrări se va constitui într-un “inside-out museum”, într-un muzeu întors pe dos. Înăuntrul devine afară, trecutul devine, prin reinterpretare, prezent. Lucrările sunt realizate de studenții Departamentului Fotografie-Video-Procesare computerizată a imaginii din cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca sub coordonarea lect. univ. Dr. Kalló Angéla.

După vernisaj, participanții sunt invitaţi să descopere istoria castelului prin vizite ghidate în limba română (orele 12.00 şi 15.00) şi maghiară (orele 13.00 şi 16.00).

Totodată, se va putea vizita şi Centrul de Arte şi Meşteşuguri, centru care a fost lansat în toamna anului trecut. Acesta include spaţii de expoziţii, un spaţiu multifuncţional, dar şi zone pentru workshop-uri, atât la interior, cât şi în curte. Amenajările vor rămâne în clădirea principală a castelului preţ de cini ani. Implementarea proiectelor a costat 10.000 de euro, bani de la Uniunea Europeană, conform sursei menționate mai sus.

Distribuie articolul

Articole asemănătoare

Lasă un comentariu