Motoarele electrice facilitează obţinerea energiei mecanice în cel mai eficient şi simplu mod. Acestea sunt diferite în funcţie de numărul de faze de alimentare şi poţi găsi motoare monofazate, bifazate sau trifazate. Alegerea modelului depinde de aplicaţie şi de puterea de care ai nevoie.
Dacă ai un proiect şi nu ştii dacă ai nevoie de un motor electric monofazat, bifazat sau trifazat, în acest articol vei găsi informaţii utile. Acesta abordează fiecare tip de motor şi prezintă diferenţele dintre ele.
Motorul electric monofazat
Un motor monofazat este o maşină rotativă alimentată cu curent electric care poate transforma energia electrică în energie mecanică. Acest tip de motor funcţionează cu o sursă de alimentare monofazată şi conţine două tipuri de cablaj, fierbinte sau neutru. Puterea unui motor electric monofazat poate ajunge până la 3 Kw, iar tensiunea de alimentare variază.
Este un motor cu o singură tensiune alternativă, iar circuitul funcţionează doar cu două fire, curentul care trece prin ele fiind mereu acelaşi. Sunt motoare mici cu cuplu limitat, dar care pot ajunge şi până la 10 CP şi pot funcţiona cu conexiuni de până la 440V.
Nu generează câmp magnetic rotativ, ci doar alternativ şi au nevoie de un condensator de pornire. De asemenea, sunt motoare uşor de întreţinut şi de reparat şi se pot achiziţiona la preţuri accesibile.
Motoarele electrice monofazate sunt folosite în special în case, spaţii comerciale, birouri şi în companiile fără producţie industrială. Cele mai comune aplicaţii constau în electrocasnice, unelte precum burghiele, aparate de aer condiţionat sau sisteme de închidere şi de deschidere a uşilor grele cum ar fi cele de la garaje.
Motorul electric bifazat
Un motor bifazat sau cu două faze este un sistem cu două tensiuni la 90 de grade, care nu se mai foloseşte în prezent. Alternatorul este alcătuit din două înfăşurări plasate la 90 de grade una faţă de cealaltă. Acest motor are nevoie de două cabluri sub tensiune şi unul pentru împământare care funcţionează în două faze. Unul dintre cabluri creşte curentul până la 240 v pentru mişcare, în vreme ce al doilea menţine fluiditatea curentului pentru funcţionarea motorului.
Motorul electric trifazat
Un motor în trei faze este o maşină electrică care, prin interacţiuni electromagnetice, poate transforma energia electrică în energie mecanică. Există motoare electrice reversibile care funcţionează asemeni unui generator, transformând energia mecanică în energie electrică.
Motoarele electrice trifazate au nevoie pentru funcţionare de o sursă de alimentare trifazată. Sunt puse în mişcare de trei curenţi alternativi de aceeaşi frecvenţă care ating vârfurile în momente alternative. Aceste motoare pot dezvolta o putere de până la 300 KW şi viteze cuprinse între 900 şi 3600 RPM.
Sunt motoare care, pentru transmisie folosesc trei linii conducătoare, însă, pentru utilizarea finală sunt necesare cabluri cu patru fire, câte unul pentru cele trei faze şi încă unul pentru nul. Întrucât transferă mai multă putere şi este esenţială în sectorul industrial, energia electrică trifazata este cel mai des folosită în reţelele electrice din întreaga lume.
Diferenţa dintre un motor electric monofazat şi un motor electric trifazat
Diferenţele încep de la tipul de instalaţie şi de curent care circulă prin aceasta. Din acest punct de vedere, diferenţa dintre curentul monofazat şi cel trifazat este dată de faptul că primul se transferă pe o singură linie. Totodată, pentru că există o singură fază sau curent alternativ, tensiunea nu variază.
Motoarele electrice monofazate sunt utilizate dacă nu este disponibil un sistem trifazat pentru putere limitată. De obicei, se folosesc pentru puteri sub 2 Kw sau, maximum 3 Kw. Sunt motoare zgomotoase care pot crea vibraţii.
Întrucât puterea lor este de până la 150% mai mare decât la cele monofazate şi generează un câmp magnetic rotativ trifazat, motoarele electrice trifazate îşi găsesc aplicabilitate în industrie. Sunt motoare care nu generează vibraţii şi mai puţin zgomotoase în timpul funcţionării.
Cum să alegi un motor electric mic
Alegerea celui mai potrivit motor electric pentru aplicaţiile mici necesită analiza cerinţelor de sarcină, a tipului de muncă, a eficienţei sistemului, a cerinţelor de mişcare pentru aplicaţie dar şi a uzurii la care va fi supus motorul în timpul funcţionării. Pentru a face alegerea potrivită ar trebui să ai răspunsul la câteva întrebări:
- Care sunt condiţiile de funcţionare a motorului electric?
- Sunt temperaturi ridicate sau scăzute?
- Motorul poate face faţă la coroziune dacă este expus în medii saline sau condiţii vitrege de mediu?
- Care este gradul de protecţie necesar pentru motor? În fişa de specificaţii a motorului vei găsi un cod alfanumeric (rating IP) care indică gradul de protecţie pe care îl au materialele împotriva prafului, a fibrelor, a contactului accidental sau a pătrunderii lichidelor. Valorile comune sunt IP 21, IP 22 sau IP 55 şi depinde de tipul de aplicaţie.
- Ce putere nominală îţi trebuie în aplicaţia ta? Pentru a răspunde la această întrebare trebuie să ştii viteza de rotaţie şi cuplul necesar. Alege în funcţie de aceste valori un motor cu puterea adecvată a cărui funcţionare să nu furnizeze o temperatură care poate afecta materialul de izolaţie a motorului.