„Jocu’ la șură” – sărbătoarea cântecului, jocului și portului popular românesc

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj şi Societatea Cooperativă – oraş Gherla, în parteneriat cu Primăria Municipiului Gherla, Casa Municipală de Cultură Gherla și Ansamblul „Zestrea”, invită locuitorii zonei și nu numai, duminică, 10 septembrie, să ia parte la cea de-a III-a ediție a evenimentului „Jocu’ la șură” – sărbătoare a cântecului, jocului și portului popular românesc.

Manifestarea va debuta la ora 15:00, la Grădina de vară din parcul orașului și propune publicului cunoaşterea, promovarea şi perpetuarea jocului popular autentic la șură, dar și a horitului tradițional. Totodată, evenimentul are ca scop evidenţierea şi prezentarea nealterată a costumelor populare din lada de zestre a strămoșilor, create şi purtate în vatra satului, dar și prezentarea bucătăriei tradiţionale româneşti.

Cu această ocazie va fi susţinut un program muzical de către grupurile instrumentale: „Tradiţii” din Gherla – primaş Mihai Zegrean şi „Zorile” din Mociu – primaş Ţuli Carol, și de ceteraşii Alexandru Ciurcui-Şandorică din Soporu de Câmpie și Iuliu Rostaș din Cășeiu. 

Vor hori rapsozii declaraţi Tezaure Umane Vii – UNESCO: Nicolae Piţiş din Țara Lăpuşului, Vasile Soporan din Frata și Teodora Purja şi Lenuţa Purja din Agrieş, județul Bistriţa-Năsăud. 

Invitaţi speciali: Marc Anghel, rapsod – fluier, taragot, caval, tulnic, tilincă şi Constantin Istici – nai, laureat al Festivalului „Maria Tănase”. La sărbătoarea cântecului, jocului și portului popular „Jocu’ la șură” de la Gherla vor fi prezente și grupurile folclorice tradiţionale de horitori şi jucăuşi: „Hodăceana” din Hodac, jud. Mureş, „Tradiţii” al familiei Zegrean-Istici din Gherla, reprezentant cultural al României cu ocazia intrării în Comunitatea Europeană – 2007 şi Grupul Tradiţional „Zorile” din Mociu. 

Potrivit organizatorilor, în cadrul evenimentului va fi prezentată și o expoziţie etnografică, ce va cuprinde obiecte casnice şi gospodăreşti, dar şi costume populare tradiţionale, colecţie particulară a familiei Gurzău din Gherla. O altă expoziţie care va putea fi vizionată de cei prezenți este cea de cusături tradiționale, realizate de meşterul popular Viorica Toşa din Bedeciu, judeţul Cluj.

La finalul manifestării vor fi acordate premii şi diplome pentru „Cel mai bun jucăuş”, „Cea mai bună pereche de jucăuşi”, „Cele mai frumoase costume populare”, bărbătesc şi femeiesc, „Cea mai frumoasă pereche sau familie în costum popular”, „Cel mai bun horitor/horitoare” , „Cel mai bun povestitor umoristic” etc . 

Iniţiatorul și coordonatorul acestui proiect este Constantin Istici, referent cultural la Casa de Cultură din Gherla.

facebook.com

Distribuie articolul

Lasă un comentariu