Elevii din Mintiu Gherlii au învățat despre tradițiile Clujului

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean, a organizat la Școala Gimnazială din Mintiu Gherlii o nouă activitate ce a avut drept scop apropierea elevilor și a profesorilor de tradiţiile populare autentice. În același timp, intenția a fost și aceea de a le trezi acestora interesul fată de patrimoniul cultural românesc, în anul Centenarului Marii Uniri. Desfășurată la nivelul Școlii Gimnaziale Mintiu Gherlii, activitatea a fost parte a proiectului cultural-educativ ,,Zestrea tradiţiilor clujene”, derulat de către instituția de cultură clujeană.

Felicit încă o dată întreaga echipă a Centrului pentru această inițiativă mai mult decât potrivită Centenarului Marii Uniri și îi adresez îndemnul de a ajunge în cât mai multe școli din județ. Doar în acest fel, cu o generație tânără conștientă și iubitoare de valori românești autentice, vom avea șansa să ne păstrăm identitatea” a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.

Echipa formată din consultanții artistici din cadrul compartimentului de educaţie permanentă, Maria Marinela Istici şi Grigore Sâmboan, le-a prezentat elevilor activitatea instituţiei clujene de cultură, editorialele, dar şi secvenţe din filmul etnografic ,,Popas în Transilvania”, realizat de dr. Mircea Câmpeanu, şeful Biroului Conservare Cultură Tradiţională din cadrul instituţiei. Tinerii au aflat, astfel, amănunte despre horitorii clujeni, ceteraşii de altădată, despre jocul tradiţional şi despre vechile îndeletniciri ale ţesutului. De asemenea, interpreta profesionistă de muzică populară Mariana Morcan, din cadrul Orchestrei „Cununa Transilvană” a CJCPCT Cluj, le-a vorbit tinerilor despre baladă şi a interpretat Balada lui Horea, precum şi alte cântece cunoscute din zona Clujului.

Invitat special a fost naistul Constantin Istici, referent la Casa Municipală de Cultură din Gherla, care le-a vorbit tinerilor despre istoria acestui instrument şi a interpretat la nai două cântece doinite.

Activitatea de la Mintiu Gherlii s-a încheiat cu concursul pe teme de cultură tradiţională ,,Uniţi prin tradiţii”, în cadrul căruia s-au întrecut mai multe echipe de elevi. La final, tinerii participanţi la concurs au primit diplome din partea CJCPCT Cluj iar pentru biblioteca şcolii au fost donate volume ce prezintă obiceiurile şi tradiţiile populare din judeţ.

În următoarea perioadă, proiectul cultural-educativ ,,Zestrea tradiţiilor clujene” se va derula în localitatea clujeană Răscruci şi la Şcoala Gimnazială „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, aici împreună cu proiectul „Drag de România”, iniţiat de Asociaţia clujeană „Alegria”.

Distribuie articolul

Lasă un comentariu